Ocieranie w okolicy lewego koła podczas skręcania

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • SDI
    Classic
    • 2009
    • 33

no bo juz umierałem z nudów :P
  • piernik
    Elegance
    S_OCP Member
    • 2007
    • 975
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Witam wszystkich, ostatnio zaważyłem (a raczej usłyszałem) dziwne dźwięki dochodzące z okolicy lewego koła/nadkola podczas skręcania w prawo. Dźwięk ten pojawia się tylko podczas skrętu o 1/4 do 1/2 obrotu kierownicy w prawo, gdy skręcam koła maksymalnie nic nie słychać. Przy skręcie w lewo również cisza. Dźwięk ten przypomina metaliczne ocieranie, chrobotanie. Oglądałem koło i nie zauważyłem nic co mogłoby ocierać o oponę, osłona przegubu nie jest naruszona. Jutro zdejmę koło i obejrzę dokładniej. Totalnie nie mam pojęcia co może być przyczyną tego dźwięku . Auto ma nalatane ok 195 tys i nie wiem czy i kiedy wymieniane było łożysko w lewym kole (ale na chłopski rozum jeśli łożysko byłoby do wymiany to buczenie dochodziłoby z koła odciążonego) :? . Czy ktoś z klubowiczów spotkał sie z podobnymi objawami, jeśli tak to proszę o poradę.

Komentarz

• hubert78
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 1576

Zamieszczone przez piernik
      (ale na chłopski rozum jeśli łożysko byłoby do wymiany to buczenie dochodziłoby z koła odciążonego)
      Chiba odwrotnie przy skręcie "wyję" łożysko koła dociążonego (czyli jak skręcasz w prawo dociążasz lewe koło )

- Może przegub zaczyna kończyć swój żywot ?

Komentarz

• koja86
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 3178

Przebieg wygląda na łożysko koła średnio nawalają po 100tys. przy przegubach byłoby chrobotanie :wink:
        Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• piernik
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2007
          • 975
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

koja86, Przypuszczając że łożysko już powoli dziękuje za współpracę, to czy efekty akustyczne nie powinny pojawiać sie w całym skręcie w prawo a nie tylko w konkretnym położeniu kierownicy (1/4-1/2 obrotu kierownicą)? :? :? :?:

Komentarz

moze tez byc lozysko McPersona. A moze byc tez tak co sie dziala u mnie w Fabce - mianowicie dostal sie kamyk miedzy tarcze a oslone tarczy. I jak podskoczyl to obcieral, a jak sie schowal to byl spokoj

Komentarz

• piernik
              Elegance
              S_OCP Member
              • 2007
              • 975
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

A więc dziś zdjąłem koło, osłona przegubu nie ma żadnych uszkodzeń. Jedyne co zauważyłem to lekki ruch tarczy hamulcowej w osi (ok 4-5 mm). Czy to oznacza że łożysko już wymiękło :?: :?: :?: :?

Komentarz

• kleju1975
                Classic
                • 2007
                • 16

Dla mnie to jest osłona tarczy hamulcowej od wewnatrz, wystarczy podgiac do srodka 90%

Komentarz

Pracuję...